Η ανώτερη κατηγορία

Η αρχαία ΤΕΝΕΑ εντοπίζεται στην Κορινθία πλησίον του χωριού ΧΙΛΙΟΜΟΔΙ.
Θρυλείται ότι ιδρύθηκε από τον Αγαμέμνονα που εγκατέστησε εκεί Τρώες αιχμαλώτους, που έφερε μαζί του από την Τροία. Στην Τενέα λέγεται ότι μεγάλωσε και ο Οιδίποδας. Οι πρόσφατες ανασκαφές που άρχισαν το 2018 και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, υποδεικνύουν ότι ιδρύθηκε τον 6ο αιώνα προ Χριστού. Βρέθηκαν ωραία δημόσια λουτρά και σπάνια είδη γλυπτικής όπως ο διάσημος κούρος της Τενέας που βρίσκεται στο Μόναχο. Ανάμεσα στα ευρήματα υπάρχουν χρυσά νομίσματα και πάρα πολλά αγγεία που φύλασσαν ελαιόλαδο και ειδικά τα αγουρέλαια.

Στην αρχαιότητα θεωρούσαν ότι τα αγουρέλαια είχαν θεραπευτικές ιδιότητες, όπως αναφέρουν οι επιγραφές στο κοντινό Ασκληπιείο της Επιδαύρου. Σε όλους τους προσκυνητές οι ιερείς χορηγούσαν διάφορες συνταγές με βάση το ελαιόλαδο και με αυτές βοηθούσαν στην «ίαση» όσων υπέφεραν από διάφορες ασθένειες. Οι δε αθλητές των κοντινών Αγώνων “ΝΕΜΕΑ”, κάτω από τον ήλιο της Κορινθίας άλειφαν τα γυμνά κορμιά τους με ελαιόλαδο για ευεξία και δύναμη.
Στην ίδια αυτή αρχαία τοποθεσία φύεται η φρουτώδης ποικιλία ελιάς “ΜΑΝΑΚΙ”, της οποίας το πολύτιμο αγουρέλαιο προσφέρουμε σήμερα, κατευθείαν, από τους βιολογικούς ελαιώνες της περιοχής.

Αντίγραφο νομίσματος ελληνιστικών χρόνων (1ος αιώνας π.Χ.) από την Τενέα